Blog

Cerkvena poroka – kaj je vse potrebno vedeti?

Cerkvena poroka v Sloveniji je običajno katoliška poroka, ki se odvija v katoliški cerkvi. Poroka se začne z obredom za sprejem za poroko, ki ga vodi župnik ali drug duhovnik. Nato se odvije obred za zakon, ki vključuje molitev, berilo iz Svetega pisma, homilijo, sveto obhajilo in sklenitev zakona. Poroka se konča z blagoslovom zakoncev in njihovega prstana.

V Sloveniji se cerkvena poroka lahko odvija tudi v drugih veroizpovedih, vendar se to dogaja manj pogosto. Za takšno poroko je potrebno dobiti dovoljenje od župnika in/ali duhovnika te vere.

Običajno za cerkveno poroko potrebujete nekaj dokumentov, kot so: potrdilo o krstu, potrdilo o birmi, potrdilo o prejšnjem zakonu, če ste že bili poročeni, in potrdilo o prebivališču. Za vse potrebne informacije se obrnite na vašega župnika.

Cerkvena poroka se lahko odvija v katerikoli letnem času, vendar se največ porok odvija med majem in septembrom. Za rezervacijo cerkve in datum poroke se je potrebno dogovoriti z župnikom, ki se bo poskrbel za vsa potrebna dovoljenja in papirje.

Dovoljenja in dokumenti

Cerkvena poroka brez prič

Zapisnik pred poroko

Zapisnik pred poroko je pogovor, ki ga zakonca opravita z župnikom ali drugim duhovnikom pred cerkveno poroko. Namenjen je temu, da se zakonca dobro pripravita na zakonsko zavezo in da se seznanita z vsemi pomembnimi vidiki cerkvenega obreda poroke.

V zapisniku pred poroko se lahko pogovarjata o svojih pričakovanjih, željah in odgovornostih v zakonu. Župnik ali duhovnik lahko zakoncema ponudi tudi duhovno vodstvo in jima pomaga razmisliti o tem, kaj pomeni biti zakonca in kako se odzvati na izzive, ki se pojavijo v zakonu.

Cerkvena poroka – potek obreda

Cerkvena poroka se začne z obredom za sprejem za poroko, ki ga vodi župnik ali drug duhovnik. Nato se odvije obred za zakon, ki vključuje molitev, berilo iz Svetega pisma, homilijo, sveto obhajilo in sklenitev zakona. Poroka se konča z blagoslovom zakoncev in njihovega prstana.

No Comments

Leave a reply