Blog

Poročna obleka

Vprašanje, ki si ga zastavi vsaka nevesta pred poroko, je Katera poročna obleka je zame najboljša?! Katero poročno obleko izbrati?

Predstavljamo vam ultimativni vodnik pri izbiri poročne obleke!

Preberite pregled vseh pomembnih tem, ki jih morate poznati, preden izberete idealno poročno obleko za vašo poroko. Od krojev poročnih oblek, do poročnih materialov, do izbire poročne obleke glede na postavo.

Vrste poročnih oblek – kroji poročni oblek

Morska deklica poročna obleka
Poročna obleka Princess kroj
Poročna obleka Empire
Kratka poročna obleka
A-kroj poročna obleka


Od kod prihaja bela poročna obleka?

Malo zgodovine o najbolj iskani vrsti obleke na svetu. Preberite več o nastanku poročne obleke v današnjem pomenu.

Prva bela poročna obleka sega v začetek 15. stoletja, ko jo je na svoji poroki nosila Philippa Angleška. Toda tradicija nošenja bele poročne obleke je postala priljubljena nekaj stoletij pozneje, natančneje sredi 19. stoletja, ko jo je popularizirala angleška kraljica Viktorija. Ali je to posledica dejstva, da so v tistem stoletju novice že potovale nekoliko hitreje in da so mediji novice prenašali bolj preprosto ali ne, ne bomo izvedeli.

Zagotovo pa vemo, da so po poroki kraljice Viktorije stil njene poročne obleke začeli kopirati drugi krojači.

Vrste poročnih oblek – kroji poročnih oblek

Ko vstopite v salon poročnih oblek, vas bo prodajalka zagotovo vprašala, ali ste si za poročno obleko zamislili določen videz?.

Si želite široko, ozko, čipkasto, ravno, nizko, dolgo ali kratko. Izbira je ogromna!

Da bi izbrali idealno poročno obleko za vas in vašo postavo, se najprej seznanite s kroji poročnih oblek, ki jih ponujajo poročni saloni.


Ponujamo vam pregled osnovnih, najbolj priljubljenih tipov poročnih oblek:

Poročna obleka A kroja

Poročna obleka A-kroja je idealna izbira za vsako nevesto.

Ste utrujeni od iskanja ali zmedeni zaradi obsežnih opisov, katera poročna obleka je primerna za katero postavo in želite iskanje končati? Ne boste naredili napake, če boste ostali pri poročni obleki A-kroja. Ne glede na to, ali ste visoki, nizki, z majhnimi ali velikimi oprsji, bo poročna obleka A kroja popolnoma sledila vašim najboljšim atributom in zakrila tiste, ki jih ne želite izraziti. Zakaj je temu tako?

In kroj poročne obleke je dobil ime po silhueti, ki jo ustvari na telesu in načinu padanja na nevestino telo. Zgornji del poročne obleke A-kroja se udobno prilega telesu. Spodnji del poročne obleke pada od pasu navzdol in ne poudarja linije bokov, zaradi česar je pas vizualno ožji.

In kroj poročne obleke je kombinacija korzetne silhuete in plesne obleke. Nič od naštetega ni preveč poudarjeno in skupaj deluje odlično. Z izbiro obleke A-kroja ne morete zgrešiti. Edina stvar na katero morate biti pozorni je izrez na poročni obleki. Saj je izrez na poročni obleki A-kroja edinstven del poročne obleke. Mora biti prilagojena obliki vaših ramen in prsi.

Poročne obleke A-kroja so res dobra izbira poročne obleke za skoraj vsako postavo. Majhnim nevestam daje vtis podolgovatih, nevestam s širokimi boki vizualno ne poudari bokov, visokim nevestam preprosto pristaja.

In kroj poročne obleke ne sledi linijam telesa, ampak v spodnjem delu rahlo pada. Z manj dramatike in poudarka izgleda kot obleke princesk.

Odvisno od izbire materiala za poročno obleko A-kroja jo lahko prilagodimo vsem poročnim temam. Od klasičnega dvornega sloga, preko boemske poročne obleke do poročne obleke za poroko na plaži. Tudi materiali za poročno obleko so lahko različni: od čipke do bogate organze in svile.

Mermaid poročna obleka – morska deklica

Če bi morali glasovati za najbolj seksi kroj poročne obleke, bi bil to zagotovo kroj poročne obleke morske deklice. Zakaj? Ker s svojim načinom šivanja sledi vsakemu koraku linije telesa in poudari vse pomembne elemente na ženskem telesu. Naredijo ga koketnega in zapeljivega.

Kroj poročne obleke v obliki morske deklice najbolj pristaja dekletom s postavo peščene ure in vitkim dekletom, ki želijo vizualno pridobiti takšno postavo. Popolnoma se prilega prsnemu košu, je ozek v pasu in bokih ter pritegne pozornost na vašo postavo. Zelo se prilega telesu in tako poudari vse omenjene dele telesa.

Kakšna je slabost poročne obleke morskega kroja? In seveda, vsaka popolnost ima svojo napako. Kroj morske deklice je vizualno idealna izbira, a je zato gibanje znotraj te poročne obleke nekoliko oteženo. Ker je precej ozka tako na kolenih kot po celem telesu, ni najboljša izbira za plesne, neukročene neveste, ki si želijo nore zabave.

Poročne obleke morskega kroja – računajte na majhne korake!

Poročna obleka princeskinega kroja – Poročna balska obleka – Krinolina

Če se vrnemo v zgodovino, bomo videli, da so bile poročne obleke princes kroja, vedno rezervirane za dvor, razkošje, razkošje in aristokracijo.

Vedelo se je, da je material drag in več materiala kot je bilo vtkanega v plesno obleko, bolj razkošna je postajala. Njena lastnica, ki jo je nosila z vratom navzgor, pa je bila zagotovo bogata. Zato se ta kroj poročne obleke imenuje Princess ali Ball Grown.

Se želite na svoj veliki dan sprehoditi pred oltarjem ali matičarjem kot princesa? Ta vrsta poročne obleke je idealna za vas!

Pravljice obstajajo, pravljice ustvarjamo z vso domišljijo in odločnostjo.

Balalna obleka ali krinolina je poročna obleka, sestavljena iz steznika in širokega, razkošnega spodnjega dela obleke. Spodnji del plesne obleke je večinoma iz tila in se širi od pasu v široko krilo. Zgornji del poročne obleke, korzet, je ozek in se oprijema telesa. Tako poudari zgornji del nevestinega telesa in njen dekolte.

Ustvarite svojo pravljično poroko, začenši z izbiro kroja poročne obleke Priness. Oprijet steznik in široko, voluminozno krilo z razkošnim materialom, ki se širi okoli vas in naredi prostor za spektakularen vzpon. Kup oči uprtih vate, tvoja krona na glavi ali vrh, ki se vleče za teboj. Mogoče 12 služabnikov, ki ga nosijo ali ne. Niste bili vi, bila je kraljica Viktorija in njena poročna obleka.

Izgled poročne Princess obleke

Poleg materiala so poročne obleke Princess krojene s finimi čipkastimi detajli, perlicami, metulji in podobnimi detajli. Tako da težko blago ne deluje monotono in prevzame celotno predstavo. Vsekakor morate paziti na uravnoteženo razmerje dodatkov, da ne bo videti prekinjeno.

Voluminozno krilo s krinolino z ali brez dodatkov. Neveste se pogosto odločijo za bleščeče okraske, vključno z bleščicami, perlami ali metulji in rožami. Želite biti kot princesa na poročni dan? Če je odgovor DA! – Poročna obleka balastnega kroja je idealna izbira za vas.

Princeskina poročna obleka je videti razkošno, zelo bujno in bo zagotovo opažena. Zato ni priporočljiva izbira za drobne neveste, saj jih lahko pogoltne. Še posebej, če jim dodate dolg vlak in veliko okraskov.

Poročna obleka Empire

Poročne obleke Empire kroja so postale priljubljene v začetku 19. stoletja. Ko je edinstven grški slog prevladoval na vseh področjih življenja, od arhitekture do oblikovanja.

Se spomnite veličastnih kipov grških boginj? Njihove obleke izžarevajo preprostost, eleganco in zračnost. Carice so v njih videti božanske, nebrzdane in svobodne. Nobeno gibanje v imperijskem kroju ni trdo ali težko. To je prednost imperij poročnih oblek.

Grške cesarice so oboževale občutek svobode gibanja, v katerem ohranjajo veličasten videz. In zato je bil kroj brez spodnjega plašča, korzeta ali krinoline njihova modna izbira.

Poročne obleke Empire kroja so sestavljene iz vratnega izreza, takoj pod katerim je linija pasu. Pod pasom se čudovit material krila spušča v nežnem raztezanju, pada od prsi navzdol, podaljša vsako postavo in iz neveste naredi starodavno boginjo.

Za poročne obleke Empire so značilne lepe, gladke linije, majhen del spretno izdelane draperije, poudarek na izrezu in tanek pas.

Empire poročne obleke so priljubljena izbira poročnih oblek za nosečnice, saj so najbolj udoben stil poročne obleke za nošenje. Visok pas in krilo, ki pada čez trebuh, ne da bi bilo moteče ali omejujoče, sta idealna izbira za noseče neveste.

Poročna obleka Sheat

Kroj poročne obleke bi zlahka zamenjali s krojem morske deklice. Kakšna je glavna razlika med obema vrstama poročnih oblek? Minimalno! Razlikujejo se po mestu, kjer se spodnji del obleke začne širiti. Medtem ko je morski kroj obleke ozek vse do kolen, se plašč razširi že pod boke neveste in ustvari večjo plast voluminoznega spodnjega dela poročne obleke.

Sheat poročna obleka se prilega linijam nevestinega telesa do bokov, nato pade naravnost ali v obliki črke A. Neveste imajo bolj prosta kolena in takšna poročna obleka lepo poudari postavo. Olajša gibanje, če primerjamo s krojem morske deklice.

Poročna obleka v plašč je idealna izbira za neveste, ki želijo poudariti silhueto svojega telesa. Popolnoma pristaja visokim in suhim nevestam ali tistim z drobno postavo. Za visoke neveste daje definicijo telesa, za majhne neveste pa naredi vtis ženske silhuete telesa.

Če želite poudariti svojo postavo, a pustiti vtis elegance in preprostosti, je poročna obleka iz tulca idealna izbira za vas.

Kratka poročna obleka

Kratke poročne obleke so vsekakor rezervirane za drzne, moderne neveste!
So vedno bolj priljubljena izbira poročne obleke. Njihov dizajn spominja na šik poročno ali koktajl obleko.

Lahko so retro razigrani in zelo pristajajo majhnim nevestam ter so odlična izbira za neveste, ki ne želijo le pokazati svojih nog, ampak želijo pritegniti pozornost tudi na svoje čevlje.

Pogosta so izbira za moderne poroke pri matičarju ali poroke v manjši družbi, kjer se želite izogniti hrupu in gneči tradicionalnih porok.

Tea Length poročne obleke imajo krilo, ki sega nad gleženj ali pod koleno, nekatere pa so še krajše in segajo nad kolena.

Robovi, s katerimi se zaključi dolžina poročne obleke, so lahko asimetrični, z vpadljivimi izrezi ali kratkim princeskastim krojem.

Zgornji del poročne obleke je lahko čipkast, globok izrez, dolgi rokavi, povodec, naramnice, eno ramo itd.


Izbira poročne obleke glede na postavo

Izbira poročne obleke glede na postavo

Poročne obleke za nizke neveste
Poročne obleke za starejše neveste
Poročne obleke za nosečnice
Poročne obleke za velike prsi
Poročne obleke za majhne prsi
Velike poročne obleke / Poročne obleke velikih velikosti
Poročne obleke za suhe osebe

Izbira poročne obleke je lahko za vsako nevesto pravi izziv.

Pri izbiri poročne obleke je pomembno upoštevati več stvari:

  • kakšen je stil vajine poroke
  • kje poteka poroka – ali gre za formalno ali neformalno poroko
  • želite izgledati izzivalno ali ljubko
  • vam je bolj pomembno, kako izgledate v poročni obleki ali kako se v njej lahkotno gibate?
  • želite kakšen del telesa poudariti ali skriti?
  • moderna ali tradicionalna poročna obleka
  • kakšna je vaša postava in kakšen kroj poročne obleke bi morali oz

Poročna obleka za nizke neveste

Bliža se vaš veliki dan in eden od izzivov je izbira poročne obleke, ker ste »nižka nevesta«. Kje začeti? Kako se pravilno odločiti?

Nizke neveste morajo paziti, da jih obleka na poroki ne pogoltne, ampak vizualno podaljša ali poudari kakšen del telesa, kakšen atribut. Za nizke princeske neveste plesne obleke niso najboljša možnost, saj bi jih lahko ogromen sloj blaga vizualno še skrajšal.


Poročna obleka iz plašča – je dobra izbira za nizke neveste. Ta oprijeta obleka se lepo prilega telesu in poudarja postavo ter ustvarja minimalističen videz. Dobro se bo prilegal na tradicionalne poroke, pa tudi na poroke na plaži ali v kapeli.
(…..se nadaljuje…..)

Materijali – tkanine za poročno obleku

Čipkaste poročne obleke
Svilene poročne obleke
Poročne obleke iz satena
Poročne obleke iz tila
Poročne obleke z bleščicami
Poročne obleke za zimo
Poročne obleke za poletje

No Comments

Leave a reply