Blog

Prvi poročni ples

Prvi poročni ples: vse, kar morate vedeti

Vaš poročni dan je eden najpomembnejših dni v vašem življenju. Del tega, da je še posebej poseben, je zagotoviti, da je vse popolno – vključno z zabavo! Ključna sestavina vsakega poročnega sprejema je ples in tukaj smo, da vam ponudimo vse potrebne informacije o poročnih plesih. Od najbolj priljubljenih plesov do tega, kdaj naj bi bil vaš prvi ples, preberite naš popoln vodnik.

prvi poročni ples

Od kod izvira poročna tradicija prvega plesa?

Za mnoge pare je prvi ples eden najbolj pričakovanih trenutkov njihovega poročnega dne. Toda ali ste se kdaj vprašali, zakaj ta tradicija obstaja? V tem delu posta si bomo ogledali zgodovino prvega plesa in njegov pomen danes.

Prvi ples je priljubljena poročna tradicija, ki obstaja že stoletja. Medtem ko natančen izvor prvega plesa ni jasen, se domneva, da je nastal v srednjem veku kot način, kako sta mladoporočenca gostom pokazala svojo enotnost in milino. V sodobnem času prvi ples še vedno velja za simbol ljubezni in enotnosti, vendar je postal tudi cenjen trenutek, ki ga pari delijo na svoj poseben dan.

Čeprav je prvi ples lahko lep in čustven trenutek, je lahko tudi stresen za pare, ki niso vajeni plesati pred občinstvom. Če ste zaradi svojega prvega plesa nervozni, se lahko na nekaj pripravite. Najprej izberite pesem, ki je za vas kot par posebna. To je lahko pesem, ki se je predvajala, ko ste imeli prvi zmenek ali poljub, ali preprosto pesem, v kateri oba uživata. Nato skupaj vadite ples doma, da se boste na svoj veliki dan počutili bolj udobno. Na koncu razmislite o tečaju poročnega plesa, da se naučite nekaj osnovnih gibov in okrepite svojo samozavest.

Wedding Petra

Prve plesne tradicije

To je bil čas, ko so bili formalni plesi priljubljeni in postalo je običajno, da častni gostje (običajno z visokim družbenim položajem) vodijo prvi ples na zabavah ali družabnih srečanjih, kot so poroke, kjer je veliko različnih parov plesalo skupaj na enem prostoru.

Prvi ples je časovno počaščen dogodek, ki ga opazujejo že generacije. To je mogoče storiti na najrazličnejše načine – obkroženi z ljubljenimi, ki vas opazujejo, ali celo vključite svoje goste, ko praznujejo s konfeti! Toda običajno bo v določenem trenutku zvečer vsakdo priložnost, da se sprosti in zabava, preden se odpravi v nočne klubske dogodivščine (ali druge dejavnosti).

Wedding Petra
Side view of lovely married couple, which hugging and dancing first wedding dance in cozy restaurant while their family and guests using smartphones in order to taking photo and live-streaming during wedding party

Prvi poročni ples danes

Dandanes se na prvi ples gleda kot na nadaljevanje poročne zaobljube para drug drugemu. To je trenutek, ko mladoporočenca skupaj zaplešeta in drug drugemu izrazita ljubezen pred svojimi gosti.

Prvi ples je danes cenjena tradicija na porokah, vendar ni bilo vedno tako romantično. Pravzaprav izvira iz časov, ko so ženini ugrabili svoje neveste in so morali dokazati svojo vrednost svojim prijateljem. Sčasoma se je ta tradicija razvila v to, kar danes poznamo kot trenutek, ko mladoporočenca skupaj zaplešeta in izrazita svojo ljubezen drug drugemu.

Ne glede na izvor, prvi ples ostaja pomemben del poročnih dni mnogih parov.Nekaterim parom se zdi nekoliko čudno, da vsi stojijo in gledajo njihov ples, zato pogosto povabijo druge pare, da se jim pridružijo po prvem verzu in refrenu. Običajno so to člani svatov ali starši neveste in ženina. Včasih par v celoti preskoči prvi ples in vsi skupaj stopijo na plesišče. Konec koncev, večina nas ne pleše valčka ali družabnih plesov vsak dan za šankom, kajne?!


Kako poteka prvi ples

Prvi ples običajno poteka po slavnostnem vstopu neveste in ženina. Par bo za ta ples pogosto izbral posebno pesem, ki je pomembna za njun odnos. Ko je prvi ples končan, se lahko večer nadaljuje na različne načine. Nekateri pari lahko povabijo vse goste na plesišče; drugi se lahko odločijo za bolj tradicionalne plese.

Red plesov

Če se želite držati tradicije, obstaja splošno dogovorjen vrstni red plesov:

1. Nevesta in ženin si delita prvi ples.

2. Nevestin oče nato zapleše z nevesto. Ženin lahko tudi pleše z nevestino mamo.

3. Nevestina mati in oče plešeta skupaj.

4. Ženin pleše s svojo mamo.

5. Za pare, ki imajo veliko poročno zabavo, lahko služkinja in svat skupaj zaplešeta.

6. Na koncu se preostale družice in ženini združijo in zaplešejo skupaj.

mladoporočneci plešeta svoj prvi poročni ples uz glasbo

Glasba za poročni ples – pesmi za poročni ples

Izbira prave pesmi za vaš prvi ples

Eden najpomembnejših vidikov prvega plesa je izbira prave pesmi. Ta pesem bi morala biti za vas kot par posebna in odražati vajin odnos. Če imate težave z izbiro pesmi, je tukaj nekaj priljubljenih izbir, na katere so plesali drugi pari:

Slovenske pesmi za prvi ples

 • Pepelka – Zlati muzikanti
 • Kot nekdo, ki imel me bo rad – Ditka Haberl
 • Le s teboj – Marta Zore
 • Vzamem te – MJAV & Gregor Ravnik
 • Odgovor že poznaš – Tjaša Hrovat in Uroš Steklasa
 • Za vse življenje – Marko Vozelj & Mojstri
 • Dal bom besedo – Jan Plestenjak, Modrijani in Coto
 • Če bi šla z menoj – Kvatropirci
 • Pred tabo zdaj stojim – Ansambel Unikat
 • Njej – Erosi

Če ste zaradi svojega prvega plesa nervozni, se lahko na nekaj pripravite. Najprej izberite pesem, ki je za vas kot par posebna. Nato skupaj vadite ples doma, da se boste na svoj veliki dan počutili bolj udobno. Na koncu razmislite o tečaju poročnega plesa, da se naučite nekaj osnovnih gibov in okrepite svojo samozavest. S pripravami in vadbo bo vaš prvi ples trenutek, ki ga boste cenili za vedno.


Alternative za prvi ples za netradicionalen par

Dandanes se vse več parov odloča za poročni običaj. Če ste netradicionalen par, ki želi narediti stvari po svoje, zakaj ne bi začeli s prvim plesom? Tukaj je nekaj zabavnih in edinstvenih idej za začetek.

1. Izberite edinstveno (ali nepričakovano) pesem za prvi ples. Naj bo pesem, ki resnično pove nekaj o nevesti in ženinu. Zaplešete lahko ob svoji najljubši country melodiji ali pa zapete svojo najljubšo metal pesem. To je vaš dan, zato naredite, kar se vam zdi prav!

2. Povabi vse pare na plesišče hkrati. To je odlična možnost, če ne želite biti v središču pozornosti ali če resnično želite proslaviti skupnost svoje družine, prijateljev in skupnosti. Poleg tega je odličen način, da se vsi premaknete in stresete na plesišču!

3. Zapojte prvo pesem. Vas ne zanima ples? Spremenite stvari in si privoščite karaoke na poročnem sprejemu. Nevesta in ženin lahko priredita čajanko ali si privoščita poseben trenutek, medtem ko vsak poje svojo najljubšo ljubezensko pesem. To bo trenutek, ki ga ne boste nikoli pozabili!

Ni napačnega načina, da zaplešete svoj prvi ples kot poročen par – če le plešete skupaj! Če iščete alternativo tradicionalnemu počasnemu plesu neveste/ženina, preizkusite eno od teh kreativnih idej za velikost. Karkoli že izberete, poskrbite, da bo to nekaj, kar resnično predstavlja, kdo ste kot par. Čestitke in veselo plesanje!


Kateri so najbolj priljubljeni poročni plesi?

Ko gre za poročne plese, se zdi, da se nekaj klasik vedno pojavi. Tukaj je nekaj najbolj priljubljenih poročnih plesov:

Prvi ples: To je trenutek, ko mladoporočenca skupaj zaplešeta kot mož in žena – in običajno par vnaprej izbere prvo plesno pesem. Medtem ko je vsaka vrsta počasnega plesa dovolj, se mnogi pari odločijo za valček ali fokstrot.

Ples očeta in hčere: ta ganljivi ples se običajno izvaja med nevesto in njenim očetom (ali včasih materjo in sinom). To je trenutek, ko se nevesta zahvali svojemu očetu za vse, kar je naredil zanjo v teh letih – in to je tudi trenutek, ki goste pogosto spravi v solze! Plesno pesem oče-hči običajno izbere nevestin oče vnaprej.

Ples mati-sin: Tako kot ples oče-hči je to čustveni trenutek med ženinom in njegovo materjo (ali občasno med nevesto in njenim sinom). To je priložnost za ženina, da se svoji materi zahvali za vso njeno ljubezen in podporo v preteklih letih – in spet ni neobičajno, da se gostje ob gledanju kar malo zadušijo. Tako kot pri plesu oče-hči tudi plesno pesem mama-sin običajno vnaprej izbere ženinova mati.

Metanje šopka: metanje šopka je zabavna tradicija, kjer se zberejo samske dame, medtem ko nevesta vrže svoj šopek čez ramo v množico. Legenda pravi, da bo tisti, ki ujame šopek, naslednji na vrsti za poroko!

Met podvezice: Met podvezice deluje podobno kot met šopka – le da nevesta namesto šopka vrže svoj pas podvezice v skupino samskih moških. Legenda pravi, da bo tisti, ki ujame podvezico, naslednji na vrsti za poroko … ali pa bo preklet zaradi smole!

Vaš poročni dan bi moral biti eden najboljših dni v vašem življenju – in upamo, da vam je naš vodnik po poročnih plesih pomagal načrtovati vaš veliki dan! Ne pozabite, da ni prav ali narobe, ko gre za poročne plese; navsezadnje je odvisno od vas in vašega zakonca, da se odločite, kaj se vam zdi prav. Torej obujte svoje plesne čevlje in se pripravite na praznovanje svoje ljubezni!

mladoporočenci plešeta svoj prvi poročni ples ki ga vadijo na tečaju plesa

Prvi poročni ples – tečaj

Ne prepustite prvega plesa naključju – udeležite se tečaja poročnega plesa!

Vaš poročni dan naj bi bil najboljši dan v vašem življenju, a mnoge pare misel na njihov prvi ples navdaja s strahom. Če niste prepričani, kako plesati, ali ste samo nekoliko nervozni zaradi svojega velikega dne, je tečaj poročnega plesa odličen način, da zagotovite, da bo vse potekalo gladko. Tukaj je vse, kar morate vedeti o tečaju poročnega plesa.

Kdaj se udeležiti tečaja poročnega plesa?

Morda se sprašujete, kdaj je najboljši čas za tečaj poročnega plesa. Odgovor je resnično odvisen od tega, koliko časa imate pred velikim dnem in kako samozavestni ste glede svojih plesnih sposobnosti. Če imate dovolj časa in želite samo izpiliti svoje poteze, bi bilo dobro, da nekaj mesecev pred poroko obiščete tečaj. Če pa vam primanjkuje časa ali začenjate iz nič, je najbolje, da se na tečaje prijavite čim prej.

Kako se udeležiti tečaja poročnega plesa

Zdaj, ko veste, kdaj se udeležiti tečaja poročnega plesa, se pogovorimo o tem, kako se ga dejansko udeležiti. Dandanes je na voljo veliko različnih možnosti, zato bi morali najti nekaj, kar ustreza tako vašemu urniku kot proračunu. Na primer, zasebni tečaji so lahko prilagojeni posebej vašim potrebam, vendar so običajno dražji od skupinskih tečajev.

Druga možnost je, da so skupinski tečaji cenovno ugodnejši, vendar morda ne nudijo enake ravni osebne pozornosti. Ne glede na to, katero možnost izberete, rezervirajte zgodaj, saj se tečaji hitro polnijo!

Kaj se boste naučili na tečaju poročnega plesa?

Na običajnem tečaju poročnega plesa se boste naučili vseh osnovnih korakov, ki jih morate poznati za priljubljene plese, kot so fokstrot, valček in cha-cha. Dobili boste tudi nekaj nasvetov o tem, kako se gibati skupaj v paru in kako naj bo vaš prvi ples videti lahkoten. Poleg tega se bo večina tečajev končala z vadbo vaše rutine pred občinstvom, da se boste lahko navadili plesati pred ljudmi. Ob koncu tečaja se boste počutili samozavestni in pripravljeni na svoj prvi ples!


Poročni plesni nasveti in triki

Poročni ples je poseben trenutek med sprejemom, kjer lahko nevesta in ženin delita trenutek intimnosti, hkrati pa pokažeta svoje poteze vsem svojim gostom! Če pa niste naravni plesalec, ne skrbite – obstaja veliko načinov, kako zagotoviti, da bo vaš prvi ples nepozaben (v dobrem smislu).

Tukaj je nekaj pogostih vprašanj o poročnih plesih, ki vam bodo v pomoč pri začetku:

Kaj naredi dober poročni ples?

Dober poročni ples je tisti, ki je dobro koreografiran in izveden brezhibno. Prav tako mora biti nekaj, kar odraža osebnost in odnos para. Če niste prepričani, kje začeti, je na spletu veliko virov (kot so videoposnetki v YouTubu) ali plesnih studiev, ki ponujajo zasebne tečaje.

Kako se imenuje plesni del poroke?

Prvi ples na poroki se pogosto imenuje “poročni valček”. Vendar pa ni določenega pravila, kakšno vrsto plesa morate plesati. Plešete lahko katero koli vrsto plesa – od fokstrota do hula plesa! Prepričajte se le, da je to nekaj, kar vam je všeč in se dobro ujema z vašo poročno temo.

Kdaj naj bo prvi ples na poroki?

Vendar pa ni določenega pravila, kdaj naj se to zgodi. Nekateri pari to raje naredijo pozneje zvečer, da imajo najprej čas za druženje s svojimi gosti. Navsezadnje je odvisno od vas!

Vaš poročni dan naj bi bil eden najbolj nepozabnih dni v vašem življenju – in to vključuje vaš prvi ples! Če upoštevate te nasvete, ste lahko prepričani, da bo vaš poročni ples tisti, ki si ga bodo vsi zapomnili (iz vseh pravih razlogov).

Upamo, da so vam bili ti nasveti v pomoč. Hvala za branje!


 • Organizacija poroke: Kako zagotoviti, popolnoma čudovit dan?

  Organizacija poroke je eden najpomembnejših dogodkov v vašem življenju in želite, da je vse popolno. Organizacija poroke je lahko stresna, a z dobro pripravo in načrtovanjem lahko poskrbite, da bo vaš dan nič manj kot čudovit. Začnite z organizacijo poroke čim prej Ne čakajte, da…

 • Večdnevna poroka

  Večdnevna poroka je poročno slavje, ki poteka več dni in ne samo enega. To lahko vključuje dogodke, kot so predporočne zabave, obredi in sprejemi. Pri načrtovanju 3-dnevne poroke je pomembno, da najprej razmislite o kulturnih tradicijah in običajih, ki bodo vključeni v praznovanje. To lahko…

 • Elopement poroka: Kako organizirati popolno potovanje za dva

  Če ste se odločili za elopement poroko, ste verjetno že opustili tradicionalne načrte za veliko poroko in se odločili za nekaj bolj intimnega in osebnega. Elopement poroka je tista, ki se odvija v manjšem obsegu, v dveh ali pa celo samo v dveh, in je…


animacija na poroci cerkvena poroka civilni obred glasba na poroci nevesta organizacija porok otroci na poroci poročna dekoracija poročna frizura poročna obleka poročna torta poročne fotografije poročni fotograf poročni običaji poročni obred poročni ples poročni prstani poročni video poročno cvetje poročno slavlje prevozi na poroki stilovi poroke

No Comments

Leave a reply